Thûs
 Over ons
  Verslagen
 Sponsoren
 Contact     .                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

SNB regio Friesland

Op deze pagina van de SNB regio Friesland kunt u het nodige te weten komen over waar deze regio zich mee bezig houdt.

Met vragen zoals: Wie zit er in het bestuur? Wat wordt er georganiseerd? Met welke vragen kan ik er terecht? Kan ik ook ergens mee helpen? Wat doen jullie eigenlijk? en opmerkingen of suggesties betreffende de snoekfiskerij yn us provinsje kan je altijd contact opnemen met één van de bestuursleden.

Informatie over het magazine "Snoekerijen",  hoe u lid kan worden etc kunt u elders op deze website vinden.

 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen zoals visdagen, leden avonden en activiteiten van de SNB regio Friesland. Bezoek dan regelmatig deze pagina, onze facebook pagina of schrijf je in voor onze mailinglijst.
Doelstelling SNB Regio Friesland:

Bevordering van de specifieke snoekvisserij in het kader van de sportvisserij en het beschermen/verbeteren van de snoekstand en haar biotoop

^ Thûs


!!!!Zet in jouw agenda: REGIOAVOND 25 NOVEMBER !!!!


Verslagen


Jeugdvisdag = een heerlijke dag


Wederom in het begin van de maand oktober onze traditionele jeugdvisdag. 8 Oktober was de datum. Traditioneel is de opstapplek de Wiidpleats en de Alde Feanen diende als visplek.

De aanmeldingen druppelden dit keer binnen. Letterlijk want twee weken voor aanvang stonden er nog maar 14 op papier. Het was even peentjes zweten maar met bijna het dubbele aantal op de dag zelf kunnen we toch weer zeggen dat het een geslaagde opkomst was. Door de vele vrijwilligers, zowel boot als kantvisser konden wij als organisator bijna 1 op 1 de kinderen indelen. Wat een inzet van onze Fryske leden, daarvoor dank!

Alles zat deze dag mee! Het weer (al wordt er nu wel geklaagd dat het te goed weer is om te kunnen snoeken), de media ( Omrop Fryslân aanwezig voor een reportage) en een eigen fotograaf (zelf benoemd). Ook heeft Sportfiskerij Fryslân een eenmalige dag-vergunning afgegeven voor alle jeugd. Er was al een heerlijke sfeer vooraf. Ongeduldige jeugd, dit keer niet door het wachten op het laden van een nieuw level of het zoeken naar een nieuwe Pokémon, nieuwe gezichten en vragende ouders (moet/mag ik er bij blijven? Hoe laat kan ik hem/haar weer ophalen?). ook vind ik het fijn om te horen en te zien dat de tas, beschikbaar gesteld door Spro en Hengelsportcentrum Arnold, weer gretig aftrek nam. De meegeleverde onderlijn en SNB-flyer over de kieuwgreep werden zeer gewaardeerd.

Dan komen wij natuurlijk bij de vangsten. In de ochtend waren deze zeker goed te noemen, zelfs vanaf de kant kwam er nogal wat op de kant. Niet de grootste dames, maar wel mooie leermomenten voor de jeugd. De bootvissers waren fortuinlijker in de cm´s. Naast grote snoek (onder andere een van 93 cm) werd er ook een dikke baars (31cm) en een mooie snoekbaars gevangen. Na de middaglunch: soep en brood, werd er gewisseld en werden de vangsten gedeeld of de kansen op vis genoemd. Nog een middag drie uren vissen en hier vielen de vangsten wat tegen, in onze ogen dan. De kinderen waren allemaal tevreden over hun vangsten of over deze visdag en daar ligt toch echt het aller belangrijkste doel: visplezier.

Namens het bestuur wil ik onze sponsoren, vrijwilligers, leden en alle kinderen bedanken voor deze memorabele dag. OANT TAKOM JIER!


Fryske ledendei.

It wetter op mei de boat.


Vrijdagmiddag, bijna zover, nog een nachtje en dan is het weer tijd voor een bootvisdag. Ik kijk uit het raam en twijfel of ik de andere bestuursleden even moet berichten. Dikke, witte, natte sneeuwvlokken vallen naar beneden. Een koude, harde wind blaast ze kapot en alle kanten op. Als ze op de grond vallen verdwijnen ze als sneeuw voor de zon, maar die laatste is er de afgelopen dagen niet geweest. Toch nog even verschillende mediakanalen gebruiken om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van wat we morgen kunnen verwachten. Hmm, dat stemt positiever; de beste dag van de week. Maar ja, om te vissen in Aldegea is het wel prettig om lekker weer te hebben. Ach zal wel meevallen, maar stiekem wel veel warme kleren en drinken meenemen.

Zaterdagochtend, tijd voor vertrek richting Sud West Fryslân. Mistig, weinig wind, lijkt goed. Is dit stilte voor de storm? Op de afgesproken plek en tijd kom ik aanrijden. De zon doet zijn best en komt steeds sterker naar voren. Boten liggen of komen in het water te liggen. Kort wordt er kennis gemaakt en door afwezigheid van onze voorzitter (beterschap Auke) neemt Sander, onze secretaris, het woord. Na het welkomstwoord en mededeling dat er leuke verrassingen klaarliggen voor de pechvogel van de dag, de grootste gevangen (niet geprate) snoek en een nog onbekende reden staat Peter, ons nieuwe bestuurslid, een ieder te woord en legt met militaire precisie uit waar hij en Sander denken hotspots te hebben ontdekt voor leuke snoek. Zij waren op verkenning geweest in deze kontrijen om een zo goed mogelijk beeld te geven van wat er te verwachten is.

Het weer is dan goed. Sterker nog bijna heerlijk te noemen. Het water rustig met een beginnend kabbeltje als de eerste boten (proberen) te vertrekken. Het weer zit mee! De snoek denkt daar anders over. Zelf twee aanbeten, wat enige hoop geeft, maar geen groene dame. Laat staan een klein heertje. Na een tijdje wordt er door de gebroeders iets binnen gedraaid. Daarna doodse stilte.

Voor tussen de middag heeft Sander, uitstekend georganiseerd kerel, By us Thus bereid gevonden om ons te voorzien van de lunch. En die loog er niet om! Er staat soep, verschillende soorten brood en beleg, sûkerbôle en voor de liefhebbers zelfs een warme gehaktbal. Verder keuze uit (chocolade)melk, vruchtensap, koffie en/of thee. Prijsjes worden uitgereikt aan de gebroeders, aan iemand met motorproblemen en de jongste deelnemer. Met het buikje rond probeert iedereen die middag nog iets te vangen. Soms zelfs ver weg. In “onze” boot wordt niks meer gevoeld en gevangen. Alle technieken geprobeerd. Trollen, met zoveel mogelijk variatie. Werpen met eigenbouw spinner of een voorgemonteerde shad. Zelfs op de stroom jerkend langs de prachtige rietkragen, die in de zeer aangename zon van puur goud lijken, maar niks mag baten.

Een dag van lekker vangen? Nee, dat niet.

Een dag van lekker vissen? Ja, wat mij betreft wel.

Weer een ervaring rijker. Medevissers gezien, gehoord en gesproken. Een mooie na-winterse dag op het water gehad. Ik ga best tevreden terug. Ik vang wel vaker bot in plaats van snoek, maar vind de beleving, het enthousiasme, de passie van onze leden en de omgeving, zowel flora als fauna vaak al genoeg. Misschien moet ik dat ook wel, want zoveel vang en vis ik niet. Al wil ik wel vaker op pad.

Thuisgekomen leg ik de visspullen even aan de kant, ga wat eten, ruim op en ga nog wat bankzaken doen. Even later is het: Welterusten!


Zaterdag 3 oktober 2015; een visdag voor de jeugd!

Auteur: Koen Nuchelmans

Jeugdvisdag met SNB Regio Fryslân in de Âlde Feanen te Earnewâld


De jeugdvisdag 2015 was weer volop genieten geblazen voor jong en oud. Pyt Paulusma was ons goed gezind. Hoewel we een haat-liefde verhouding met ons klimaat, was het weer deze dag super. De vangsten waren over de hele dag erg wisselend. Dat doet echter niets af aan alles wat de kinderen geleerd hebben. Als huidig SNB-bestuur van onze regio zijn we blij dat deze dag aan ons gegeven is. Zoals ieder jaar hadden we weer maximale opgave. De dag is elk jaar steeds zo succesvol, dat er dit jaar een cameraploeg van Omrop Fryslân aanwezig zou zijn. Helaas moesten zij afmelden wegens ziekte. Voor de kinderen was de dag vanaf het begin af aan een feestje. Dit jaar hadden SPRO en HSC Arnold te Oudeschoot geholpen aan blije gezichten. Door hun vrijgevigheid kon er een goodiebag worden samengesteld.Ter promotie van deze dag, zodat andere regio’s de opzet (eventueel deels) kunnen kopiëren zal ik de planning van de dag beschrijven. Hierbij moet ik vermelden dat we bij onze regio een erg sterke achterban hebben. Één mailtje is genoeg voor 10-17 boten. Dit jaar kwamen er 12 opdagen. Bedankt daarvoor! De dag bestaat uit twee delen. Waarbij kinderen zowel vanaf de kant als de boot vissen. Wie ’s ochtends met iemand mee mag in de boot, vist ’s middags vanaf de kant. Zo ook andersom. Een kom soep met broodjes breekt de dag. De dag werd traditioneel geopend met een woordje van onze voorzitter. Dit praatje werd gelukkig kort gehouden. De kinderen willen op dat moment maar één ding; Vissen! We worden als regio met (of zonder) een knipoog wel eens chauvinistisch genoemd.


met gepaste trots werd er een vorm van friese catch & release meegegeven in de vorm van een kaartje
De ochtend begon met mist. Iets wat de Âlde Feanen altijd een fantastische aangezicht geeft. Vissen in zo’n omgeving alleen al is genieten. Dan kun je genieten zonder een vis te vangen. Helaas waren we daar met ons allen wat teveel van aan het genieten wat er werd vanaf de kant niet best gevangen. Gelukkig waren de kinderen weer zo slim om veel vragen te stellen. Sommige vragen vanuit het niets. Sommige vragen omdat de situatie er om vraagt. Wat elk jaar een leermoment is, is hoe je je hengel moet gebruiken als je ergens aan vast zit. Deze ochtend was het weer het geval. Iemand gooit zijn jerkbait, die hij met zijn eigen zakgeld gekocht heeft, in het riet. Gelukkig had de begeleider een kunstaasredder bij zich. Na 30 seconden stond hij weer met zijn salmo slider in zijn handen. De blijheid die er in zo’n kind omgaat is met geen youtube-filmpje te vergelijken.

De verhalen die in de pauze bij elkaar kwamen maakten duidelijk dat ook bij de bootvissers de vissen niet makkelijk te vangen waren. De topper van de dag werd wel ’s ochtends gevangen.Een bak van 111 cm op een Rapala J-13. Geweldig! “Ik heb vandaag maar één plug meegenomen, want dat is mijn geluksplug” aldus de vanger van deze dame. Die de rest van de vissers met honderden euro’s aan kunstaas op een leuke wijze flink te kak zet.

Voor de lunch zijn we bij it Wiid vaste klant. Erg vriendelijke mensen die de catering altijd goed geregeld hebben. We hebben weer onbeperkt overheerlijke soep en broodjes kunnen eten. De zonovergoten middag maakte helaas de snoek niet hongerig. Sterker nog, als we de mannen met hun luxe apparatuur mogen geloven lagen de vissen strak op de bodem. En dan is het hier nu eenmaal niet makkelijk vangen. Toch knap dat er desondanks dat nog leuke vissen uit het water zijn gekomen.
We kijken als SNB-Fryslân weer terug op een zeer geslaagde dag. De kinderen hebben weer veel geleerd wat ze in de rest van hun leven op visgebied kunnen gebruiken.
Hopelijk zullen zij dit op hun beurt weer anderen leren.Iedereen bedankt voor jullie enthousiasme.Wilt u direct op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen zoals visdagen, leden avonden en activiteiten van de SNB regio Friesland. Schrijf je dan in voor onze mailinglijst.


  In de planning voor 2016: Bootvisdag, Jeugdvisdag, Regioavond
 

^ Thûs

Sponsoren

   Onderstaand een overzicht van de sponsoren die de SNB regio Friesland jaarlijks ondersteunen.^ Thûs

Contact

Het bestuur van de regio Friesland bestaat uit de 5 volgende personen. U kunt contact zoeken met elk bestuurslid via zijn e-mail adres.

Voorzitter

Auke de Vries
mail foarsitter


Secretaris 

Sander van der Meer
mail secretaris
Penningmeester

Klaas Jan Bosma
mail ponghâlder


PR

Koen Nuchelmans
mail publyke relaasjes (pr)
                       

Lid Algemene Zaken

Peter van der Veen
mail algemiene saken


^ Thûs

Verslagen

Onderstaand een overzicht in woord en beeld van onze meest recente activiteiten. Kijk ook eens op onze Facebook pagina.

  • Op dit moment zijn er nog geen verslagen online.

^ Thûs