Mag ’t een onsje minder zijn? Zin en onzin van lichtgewicht hengels

0 1921
23 mei

In een wat meer technische bijdrage vertelt Ingmar Boersma meer over het nut van de nieuwste generaties licht gewicht hengels. Zijn ze wel krachtig genoeg om grote vissen de baas te kunnen? Zijn ze gevoelig, zijn ze kortom de hogere prijs waard?

“In de hengelsporthandel zie je steeds meer lichte en superlichte hengels verschijnen. Begonnen we héél vroeger met bamboe, daarna kwam vol- en wéér wat later, hol glas. Allemaal zwaar spul vergeleken met het hedendaagse carbon. Toch zijn ook de eerste carbonhengels qua gewicht al niet meer te vergelijken met de huidige modellen. Maar… houdt het niet ergens op? Zo’n ultra weinig wegend hengeltje, daar kun je toch niet fatsoenlijk een beste snoek mee drillen? Tijd om een kort onderzoekje in te stellen. En wie kan ik daarvoor beter vragen dan roofvisexpert Chris Bloemert?Hij is weer een avondje bij me komen praten en uit dat gesprek tekende ik het volgende op:

Terug naar de wat meer Nederlandse visserij op onze geliefde snoek, baars of snoekbaars. Ook voor deze vissen is af en toe best wat kracht nodig. En in de hedendaagse lichtgewicht hengels zit die kracht! Er zijn diverse merken die lichtgewicht roofvis hengels leveren. St. Croix levert in de Legend serie dit soort stokken en de Titan roofvishengels van Spro of de licht gewicht stokken in de Effzett Optimus serie van DAM bijvoorbeeld zijn hengels zoals ik ze bedoel. Voor deze bijdrage heb ik, zoals gezegd, Chris Bloemert gesproken en hij heeft me vanuit Shimano vooral bijgepraat over de nieuwe serie in de Japanse hengels. Voor wie namen wil: we praten dan over de hengels in de Poison Adrena, Expride en de Zodias series.Licht = gevoelig
De moderne blanks zijn licht, stijf en toch parabolisch. Het mooie daarvan is dat ze leuke sport geven, dat ze forse klappen kunnen opvangen en dat ze voor bepaalde visserijen waarvoor je een soepele top nodig hebt, geschikt zijn. Denk daarbij eens aan dropshot- of fireball vissen waarbij een erg soepele top onontbeerlijk is. Waar je tot voor kort met een stijve blank ook direct vastzat aan een harde hengel is dat tegenwoordig niet meer persé zo. In de al genoemde hengelseries van Shimano bijvoorbeeld, heb je zeer strakke hengels die bij belasting tijdens de dril prachtig buigen. En nu komen we tot een kern van de zaak. Wie denkt dat lichte hengels per definitie gevoelig zijn zit op de goede weg, maar het is wel een typisch gevalletje van de klok en de klepel.”

Wil je alles lezen, het hele artikel? Word dan lid van de SNB en ontvang deze Snoekerijen nog in de bus.

Gerelateerde berichten
Facebook reacties