Thûs
 Over ons
  Verslagen
 Sponsoren
 Contact     .


HULP GEVRAAGD:

De jeugd heeft de toekomst. Ook voor SNB, dus help svp mee!!

Vanuit de HSV Leeuwarden is er met de stichting Sjors Sportief een educatieve training geweest hoe je een roofvis en dan met name Snoek kunt vangen.
Maandag 28 oktober hebben 20 kinderen onderlijnen gemaakt in het “thuishonk” van HSV Leeuwarden, “De Markant” in Zuiderburen, Leeuwarden.

Maandag 5 november gaan deze kids de praktijk in en gaan ze een snoek vanaf de kant proberen te vangen.

Hiervoor zijn nog minimaal 4 vrijwilligers nodig. Wie zou deze kids aanstaande maandag  4 november kunnen begeleiden van 14.00 uur tot 17.00 uur in Leeuwarden nabij Zuiderburen. Uw hulp is hard nodig!

Gezien de samenwerking met HSV Leeuwarden tijdens de regioavond j.l. is ons gevraagd om onze leden om hulp te vragen voor deze korte middag.

Opgave kan telefonisch plaatsvinden bij:

Andre Kompier
+31 6 25051558

Voor onze leden:


WIJZIGING DATUM THEMA-AVOND:

Zoals in de digitale nieuwsbrief was te lezen, zou er een thema-avond georganiseerd worden op 21 juni a.s. Deze avond wordt door organisatorische omstandigheden verschoven naar een nader te bepalen tijdstip. We zijn nog druk in overleg

met een partij die we gevraagd hebben om deze avond mede te organiseren. Houd de website dus in de gaten.                                                                                                                                                                                                                                                                                                


Zoals eerder aangegeven op deze site zou de jaarplanning voor de regio Friesland hier verschijnen.

De jaarplanning 2019 ziet er als volgt uit:

Juni:

21-6 Thema-avond welke wordt verschoven naar een NTB datum;

22-6 Ondersteuning leveren bij jeugdvisdag SVN Friesland. Alle jeugdleden SNB Frl zijn natuurlijk van harte uitgenodigd;

Augustus:

25-8 Indien mensen beschikbaar, gezien de vakantie die dan net afloopt, wordt er support geleverd aan de "Viscaravaan" van de SVN

NL in het WTC Leeuwarden;

September:

28-9 Jeugdvisdag, Locatie Earnewoude, meer details vind je hieronder;

HELAAS IS DEZE VISDAG AFGELAST WEGENS ERG SLECHT WEER. VEILIGHEID STAAT VOOROP. ER STOND EEN TE HARDE WIND OM DIT VOOR 100% TE GARANDEREN.

WE HOPEN ZO SNEL MOGELIJK EEN NIEUWE DATUM TE HEBBEN VOOR DEZE DAG!

Oktober:

6-10 Landelijke SNB dag, Pike Experience. Zie ook aankondiging elders op deze site;

18-10: De regioavond van SNB Frl belooft dit jaar een andere te worden dan anders. Er wordt samengewerkt met de HSV Leeuwarden waardoor we een grote opkomst verwachten.
De gastspreker voor die avond zal Evert Oostdam zijn.
De lezing zal gaan over alles wat er komt kijken bij het organiseren van een visreis en heeft als titel:

"LEKKER TRIPPEN MET EVERT OOSTDAM".

 Een indrukwekkende lezing met spetterende beelden. Ook dit jaar zal de avond weer afgesloten worden met een spectaculaire Tombola.
Indien je SNB lid bent is de toegang gratis. Dit geldt ook voor een introduce die later lid wordt van onze vereniging SNB. Anders is de bijdrage slechts 5,= euro. Ook voor leden van HSV Lwd is de toegang gratis en geldt hetzelfde voor een introduce.
Indien je nog geen lid bent dan krijg je je entrée geld terug als je die avond het inschrijfformulier voor lidmaatschap SNB ondertekend inlevert.

Het programma voor die avond ziet er als volgt uit:

19.00 - 19.30: Inloop voor de bezoekers 

19.30 - 20.15: Welkomswoord en lezing "Lekker trippen met Evert" deel 1 -> Waar moet je aan denken op reis; uit en thuis.

20.15 - 20.45: pauze en tevens verkoop van loten voor Tombola

20.45 - 21.30: lezing Lekker trippen met Evert deel 2; De Amur snoek

De lokatie is:

Restaurant "De grote Wielen" in Leeuwarden
Adres:
Butlan 1
8926 HX  LEEUWARDENNovember:


02 -11: We zijn in overleg met de vliegvisclub de Pompenmich om op deze dag weer te gaan vliegvissen op snoek.

23-11 Bootvisdag, meer details volgens via deze website en de digitale nieuwsbrief;

December:

In de maand December wordt er een Poldervisdag georganiseerd. Datum is nog niet bekend. Houd de website in de gaten!


NOTEER BOVENSTAANDE DATA ALVAST IN JULLIE AGENDA EN MIS ER GEEN EEN!


SNB regio Friesland

Op deze pagina van de SNB regio Friesland kan je het nodige te weten komen over waar deze regioafdeling zich mee bezig houdt.

Met vragen zoals: Wie zit er in het bestuur? Wat wordt er georganiseerd? Kan ik ook ergens mee helpen? Wat doen jullie eigenlijk?

Voor vragen en/of opmerkingen betreffende de snoekfiskerij yn us provinsje kan je altijd contact opnemen.

Wil je meer informatie over het magazine "Snoekerijen" of hoe je lid kan worden kan dat door de links te gebruiken.

 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen zoals visdagen, leden avonden en activiteiten van de SNB regio Friesland.

Bezoek dan regelmatig deze pagina, onze facebook pagina of meld je aan voor onze mailinglijst.
Doelstelling SNB Regio Friesland:

Bevordering van de specifieke snoekvisserij in het kader van de sportvisserij en het beschermen/verbeteren van de snoekstand en haar biotoop

^ Thûs


Verslagen

11 mei 2018
SNB Fryslân op bezoek bij EBBM

Op vrijdag 11 mei mocht een aantal mannen van de SNB, en een aantal introducees wegdromen in wondere wereld van elektrisch varen. We werden welkom geheten door Rian en Bodil van Roeden. Vanaf het begin was duidelijk dat we te maken hadden met een zeer goed voorbereid duo. De stoelen stonden klaar in opstelling, op een groot scherm werd de SNB welkom geheten en de koffie die werd geserveerd aan de gearriveerde geïnteresseerden was goed te noemen. Bodil, die meteen aangaf nog niet thuis te zijn in het snoekvissen, kwam bijzonder geïnteresseerd over.


Dit resulteerde zelfs in een uitnodiging om eens mee te vissen met onze voorzitter Auke. Hierop twijfelde Bodil geen moment… Hoewel ze aangaf ook nog eens op te kunnen stappen bij niemand minder dan predatortour winnaar Sean Wit, is opstappen bij onze eigen Auke uiteraard een uitnodiging van andere orde. Dat is niet aan iedereen gegeven.

Klokslag 20.00 onderbrak Auke het visserslatijn van alle vissers die waren verenigd. Bodil nam vanaf nu het woord over en werd ondersteund door haar partner Rian. De presentatie was interactief, boeiend, leerzaam en er werd bij tijden erg gelachen. Toen ondergetekende eerst een loodaccu op moest tillen, om vervolgens een inbouwlithiumaccu van Torqeedo te lichten… toen werd er overmatig kracht gezet waardoor het snoer bijna uit de motor getrokken werd. Zo weinig wegen die accu’s!

Moeilijke techniek werd waar mogelijk in Jip- en Janneketaal uitgelegd. Technische zaken als Peukert-effect, aansluitschema’s, voltages, Ampères… Van alles kwam aan de orde. Ook het verschil tussen de ene lithiumaccu en de andere lithiumaccu van een ander merk werd op begrijpelijke wijze aan ons verteld. De presentatie duurde uiteindelijk precies lang genoeg. Het slotakkoord was voor Auke, die terecht met lovende woorden over de presentatie sprak. Naderhand had iedereen nog voldoende energie over om te genieten van een natje en een droogje. Tijd was door de gezelligheid onbelangrijk geworden. Op een gegeven moment voel je dan dat het mooi is geweest. Iedereen kletst in de auto nog even bij over de opgedane indrukken. Het was een fantastische avond.

Vanuit SNB-Fryslân willen we Rian en Bodil van Roeden van EBBM bedanken voor alle energie die ze hier in hebben gestoken.

REGIOAVOND 25 NOVEMBER


auteur Klaas Jan Bosma


Het was weer zover. Vrijdagavond 25 November werd de jaarlijkse regioavond gehouden van onze Friese afdeling. Doordat we graag Bertus Rozemeijer als spreker wilden hebben en deze alleen op deze avond nog beschikbaar was moest het bestuur op zoek naar een andere lokatie. Onze vaste stek, De Golle in Wirdum, was op die datum namelijk bezet. Verscheidene lokaties werden geopperd en beoordeeld en om onder andere de centrale ligging werd er gekozen voor Cafe Spaltenbrêge in Terwispel. De vrolijke, vriendelijke en interessante gastheer Jolke zorgde voor de ruimte én de gezelligheid: Bier giet foar!

Zoals genoemd was Bertus de spreker. Hij had als werktitel Groente Snoek, wat verschillende mensen (ook mij) op een dwaalspoor brachten. De lezing begon met een kleine blik terug in het bestaan of ontstaan van onze geliefde snoek. Terug in de tijd, meer dan 60 miljoen jaar geleden, is dankzij een fossiel van Esox Tiemani al te zien hoe oud en sterk onze jager is. Het ging verder over hoe en waar leven de snoeken. Welke monsters er boven planten (groente!) door Bertus en consorten werden gevangen. Waarvan merkwaardig veel met de vlieghengel, waarmee Bertus jaren gevist heeft, en een streamer gebaseerd op onderzoek van de natuurlijke omgeving. Ook kwam het doodaas vissen aan de orde en de beleving en omgeving van het vissen. Een belangrijk punt voor de SNB: de natuurlijke omgeving van de snoek! Bertus werd vriendelijk bedankt met een envelop én een blik groente soep?!

Tussendoor was er tijdens de pauze loten te koop die na de lezing verzilverd konden worden in een van de prijzen die beschikbaar gesteld waren door vele sponsoren. Marcraft, De Visvrind, De Korenaar, De Fuik, Dierenspeciaalzaak Jan en Japke, Hengeldiscount en Hengelsportcentrum Arnold hadden weer voor mooie prijzen gezorgd. Niemand ging met lege handen naar huis. Voorafgaand en op elk vrij moment kon men ook nog goedkoop aan kunstaas komen door op de grote tafel van De Korenaar te kijken en kopen. Hierbij wil ik de twee spontane lotentrekkers bedanken, Jolke de uitbater, Bertus Rozemeijer, onze sponsoren en een ieder die er was voor de gezellige avond. Tot volgend jaar!


Jeugdvisdag = een heerlijke dag

auteur Klaas Jan Bosma


Wederom in het begin van de maand oktober onze traditionele jeugdvisdag. 8 Oktober was de datum. Traditioneel is de opstapplek de Wiidpleats en de Alde Feanen diende als visplek.

De aanmeldingen druppelden dit keer binnen. Letterlijk want twee weken voor aanvang stonden er nog maar 14 op papier. Het was even peentjes zweten maar met bijna het dubbele aantal op de dag zelf kunnen we toch weer zeggen dat het een geslaagde opkomst was. Door de vele vrijwilligers, zowel boot als kantvisser konden wij als organisator bijna 1 op 1 de kinderen indelen. Wat een inzet van onze Fryske leden, daarvoor dank!

Alles zat deze dag mee! Het weer (al wordt er nu wel geklaagd dat het te goed weer is om te kunnen snoeken), de media ( Omrop Fryslân aanwezig voor een reportage) en een eigen fotograaf (zelf benoemd). Ook heeftSportfiskerij Fryslân een eenmalige dag-vergunning afgegeven voor alle jeugd. Er was al een heerlijke sfeer vooraf. Ongeduldige jeugd, dit keer niet door het wachten op het laden van een nieuw level of het zoeken naar een nieuwe Pokémon, nieuwe gezichten en vragende ouders (moet/mag ik er bij blijven? Hoe laat kan ik hem/haar weer ophalen?). ook vind ik het fijn om te horen en te zien dat de tas, beschikbaar gesteld doorSproenHengelsportcentrum Arnold, weer gretig aftrek nam. De meegeleverde onderlijn en SNB-flyer over de kieuwgreep werden zeer gewaardeerd.

Dan komen wij natuurlijk bij de vangsten. In de ochtend waren deze zeker goed te noemen, zelfs vanaf de kant kwam er nogal wat op de kant. Niet de grootste dames, maar wel mooie leermomenten voor de jeugd. De bootvissers waren fortuinlijker in de cm´s. Naast grote snoek (onder andere een van 93 cm) werd er ook een dikke baars (31cm) en een mooie snoekbaars gevangen. Na de middaglunch: soep en brood, werd er gewisseld en werden de vangsten gedeeld of de kansen op vis genoemd. Nog een middag drie uren vissen en hier vielen de vangsten wat tegen, in onze ogen dan. De kinderen waren allemaal tevreden over hun vangsten of over deze visdag en daar ligt toch echt het aller belangrijkste doel: visplezier.

Namens het bestuur wil ik onze sponsoren, vrijwilligers, leden en alle kinderen bedanken voor deze memorabele dag. OANT TAKOM JIER!


Fryske ledendei.

It wetter op mei de boat.

auteur Klaas Jan Bosma

Vrijdagmiddag, bijna zover, nog een nachtje en dan is het weer tijd voor een bootvisdag. Ik kijk uit het raam en twijfel of ik de andere bestuursleden even moet berichten. Dikke, witte, natte sneeuwvlokken vallen naar beneden. Een koude, harde wind blaast ze kapot en alle kanten op. Als ze op de grond vallen verdwijnen ze als sneeuw voor de zon, maar die laatste is er de afgelopen dagen niet geweest. Toch nog even verschillende mediakanalen gebruiken om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van wat we morgen kunnen verwachten. Hmm, dat stemt positiever; de beste dag van de week. Maar ja, om te vissen in Aldegea is het wel prettig om lekker weer te hebben. Ach zal wel meevallen, maar stiekem wel veel warme kleren en drinken meenemen.

Zaterdagochtend, tijd voor vertrek richting Sud West Fryslân. Mistig, weinig wind, lijkt goed. Is dit stilte voor de storm? Op de afgesproken plek en tijd kom ik aanrijden. De zon doet zijn best en komt steeds sterker naar voren. Boten liggen of komen in het water te liggen. Kort wordt er kennis gemaakt en door afwezigheid van onze voorzitter (beterschap Auke) neemt Sander, onze secretaris, het woord. Na het welkomstwoord en mededeling dat er leuke verrassingen klaarliggen voor de pechvogel van de dag, de grootste gevangen (niet geprate) snoek en een nog onbekende reden staat Peter, ons nieuwe bestuurslid, een ieder te woord en legt met militaire precisie uit waar hij en Sander denken hotspots te hebben ontdekt voor leuke snoek. Zij waren op verkenning geweest in deze kontrijen om een zo goed mogelijk beeld te geven van wat er te verwachten is.

Het weer is dan goed. Sterker nog bijna heerlijk te noemen. Het water rustig met een beginnend kabbeltje als de eerste boten (proberen) te vertrekken. Het weer zit mee! De snoek denkt daar anders over. Zelf twee aanbeten, wat enige hoop geeft, maar geen groene dame. Laat staan een klein heertje. Na een tijdje wordt er door de gebroeders iets binnen gedraaid. Daarna doodse stilte.

Voor tussen de middag heeft Sander, uitstekend georganiseerd kerel, By us Thus bereid gevonden om ons te voorzien van de lunch. En die loog er niet om! Er staat soep, verschillende soorten brood en beleg, sûkerbôle en voor de liefhebbers zelfs een warme gehaktbal. Verder keuze uit (chocolade)melk, vruchtensap, koffie en/of thee. Prijsjes worden uitgereikt aan de gebroeders, aan iemand met motorproblemen en de jongste deelnemer. Met het buikje rond probeert iedereen die middag nog iets te vangen. Soms zelfs ver weg. In “onze” boot wordt niks meer gevoeld en gevangen. Alle technieken geprobeerd. Trollen, met zoveel mogelijk variatie. Werpen met eigenbouw spinner of een voorgemonteerde shad. Zelfs op de stroom jerkend langs de prachtige rietkragen, die in de zeer aangename zon van puur goud lijken, maar niks mag baten.

Een dag van lekker vangen? Nee, dat niet.

Een dag van lekker vissen? Ja, wat mij betreft wel.

Weer een ervaring rijker. Medevissers gezien, gehoord en gesproken. Een mooie na-winterse dag op het water gehad. Ik ga best tevreden terug. Ik vang wel vaker bot in plaats van snoek, maar vind de beleving, het enthousiasme, de passie van onze leden en de omgeving, zowel flora als fauna vaak al genoeg. Misschien moet ik dat ook wel, want zoveel vang en vis ik niet. Al wil ik wel vaker op pad.

Thuisgekomen leg ik de visspullen even aan de kant, ga wat eten, ruim op en ga nog wat bankzaken (tv-kijken) doen. Even later is het: Welterusten!


Zaterdag 3 oktober 2015; een visdag voor de jeugd!

Auteur: Koen Nuchelmans

Jeugdvisdag met SNB Regio Fryslân in de Âlde Feanen te Earnewâld


De jeugdvisdag 2015 was weer volop genieten geblazen voor jong en oud. Pyt Paulusma was ons goed gezind. Hoewel we een haat-liefde verhouding met ons klimaat, was het weer deze dag super. De vangsten waren over de hele dag erg wisselend. Dat doet echter niets af aan alles wat de kinderen geleerd hebben. Als huidig SNB-bestuur van onze regio zijn we blij dat deze dag aan ons gegeven is. Zoals ieder jaar hadden we weer maximale opgave. De dag is elk jaar steeds zo succesvol, dat er dit jaar een cameraploeg van Omrop Fryslân aanwezig zou zijn. Helaas moesten zij afmelden wegens ziekte. Voor de kinderen was de dag vanaf het begin af aan een feestje. Dit jaar hadden SPRO en HSC Arnold te Oudeschoot geholpen aan blije gezichten. Door hun vrijgevigheid kon er een goodiebag worden samengesteld.Ter promotie van deze dag, zodat andere regio’s de opzet (eventueel deels) kunnen kopiëren zal ik de planning van de dag beschrijven. Hierbij moet ik vermelden dat we bij onze regio een erg sterke achterban hebben. Één mailtje is genoeg voor 10-17 boten. Dit jaar kwamen er 12 opdagen. Bedankt daarvoor! De dag bestaat uit twee delen. Waarbij kinderen zowel vanaf de kant als de boot vissen. Wie ’s ochtends met iemand mee mag in de boot, vist ’s middags vanaf de kant. Zo ook andersom. Een kom soep met broodjes breekt de dag. De dag werd traditioneel geopend met een woordje van onze voorzitter. Dit praatje werd gelukkig kort gehouden. De kinderen willen op dat moment maar één ding; Vissen! We worden als regio met (of zonder) een knipoog wel eens chauvinistisch genoemd.


met gepaste trots werd er een vorm van friese catch & release meegegeven in de vorm van een kaartje


De ochtend begon met mist. Iets wat de Âlde Feanen altijd een fantastische aangezicht geeft. Vissen in zo’n omgeving alleen al is genieten. Dan kun je genieten zonder een vis te vangen. Helaas waren we daar met ons allen wat teveel van aan het genieten wat er werd vanaf de kant niet best gevangen. Gelukkig waren de kinderen weer zo slim om veel vragen te stellen. Sommige vragen vanuit het niets. Sommige vragen omdat de situatie er om vraagt. Wat elk jaar een leermoment is, is hoe je je hengel moet gebruiken als je ergens aan vast zit. Deze ochtend was het weer het geval. Iemand gooit zijn jerkbait, die hij met zijn eigen zakgeld gekocht heeft, in het riet. Gelukkig had de begeleider een kunstaasredder bij zich. Na 30 seconden stond hij weer met zijn salmo slider in zijn handen. De blijheid die er in zo’n kind omgaat is met geen youtube-filmpje te vergelijken.

De verhalen die in de pauze bij elkaar kwamen maakten duidelijk dat ook bij de bootvissers de vissen niet makkelijk te vangen waren. De topper van de dag werd wel ’s ochtends gevangen.Een bak van 111 cm op een Rapala J-13. Geweldig! “Ik heb vandaag maar één plug meegenomen, want dat is mijn geluksplug” aldus de vanger van deze dame. Die de rest van de vissers met honderden euro’s aan kunstaas op een leuke wijze flink te kak zet.

Voor de lunch zijn we bij it Wiid vaste klant. Erg vriendelijke mensen die de catering altijd goed geregeld hebben. We hebben weer onbeperkt overheerlijke soep en broodjes kunnen eten. De zonovergoten middag maakte helaas de snoek niet hongerig. Sterker nog, als we de mannen met hun luxe apparatuur mogen geloven lagen de vissen strak op de bodem. En dan is het hier nu eenmaal niet makkelijk vangen. Toch knap dat er desondanks dat nog leuke vissen uit het water zijn gekomen.
We kijken als SNB-Fryslân weer terug op een zeer geslaagde dag. De kinderen hebben weer veel geleerd wat ze in de rest van hun leven op visgebied kunnen gebruiken.
Hopelijk zullen zij dit op hun beurt weer anderen leren.Iedereen bedankt voor jullie enthousiasme.
Contact

Het bestuur van de regio Friesland bestaat uit de 5 volgende personen. U kunt contact zoeken met elk bestuurslid via zijn e-mail adres.

Voorzitter

Andre Kompier
mail foarsitter


Secretaris 

Sander van der Meer
mail secretaris
Penningmeester

Matthijs Bolhuis
mail ponghâlder


PR

Koen Nuchelmans
mail publyke relaasjes (pr)
                       

Lid Algemene Zaken

Vacant
mail algemiene saken


^ Thûs


Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.